Wat zijn er veel nieuwe spullen en producten binnengekomen in de winkel van Pluk & Proef! Genoeg om weer mee aan de slag te kunnen gaan. Om inspiratie op te doen voor de tweede blog, hebben we met Marielle afgesproken in de winkel in Putten. We hebben gekozen voor een recept uit één van de kookboeken uit de winkel. Het is een vijgen hazelnoten brood geworden. Je leest hier hoe dit heerlijke (en makkelijk te maken) brood is geworden!
Het is winter en de gezellige avondjes op de bank met een wijntje komen weer steeds vaker voor. Dit brood past daar perfect bij want door de licht zoete smaak van de vijgen en de bite van de hazelnoten zorgt het ervoor dat dit brood heerlijk is bij een (frans) kaasplankje of met een goede laag appelstroop. Daarnaast is het brood ook nog eens ontzettend makkelijk te maken en heel gezond!
Het was een regenachtige dag dus lekker boodschappen doen op de markt, zoals de vorige keer, zat er helaas niet in. In plaats daarvan kozen we ervoor om lekker op de bank te ploffen en zo het recept door te nemen. Daarna begon Elle in de keuken en gingen Susan en Petra aan de slag met het stylen en maken van de foto’s. Na een tijdje vulde het huis zich met een heerlijke geur van vers gebakken brood. Nog even geduld, want er moesten eerst foto’s gemaakt worden voordat we mochten proeven! Daarna was het natuurlijk tijd om te proeven. Hij is heerlijk en is net uit de oven op zijn lekkerst!
Het recept komt uit het kookboek Granen, peulvruchten en zaden en is van Molly Brown.
Alle mooie houten schaaltjes, de houten plank en veel ingrediënten zijn uiteraard ook verkrijgbaar in de winkel!
EETSMAKELIJK!
- 75 gr koude boter
- 115 gr bloem
- 175 gr volkorenmeel
- 75 gr havermeel (gemout meel)
- 1 theelepel natriumcarbonaat (baksoda)
- 50 gr lichtbruine basterdsuiker
- 175 gr verse, rijpe vijgen (wij hebben gewelde gedroogde vijgen gebruikt)
- 100 gr hazelnoten
- 275 ml karnemelk
- Zonnebloempitten en havermout
- Verwarm de oven voor op 180°c
- Vet een cakevorm in met boter
- Meng de bloem met de twee meelsoorten, net natriumcorbonaat en de suiker in een kom
- Voeg de boter toe en ‘wrijf’ er de boter doorheen met je vingertoppen
- Verwijder de harde steeltjes van de vijgen en snijd in grote stukken
- blancheer de hazelnoten
- Roer er de vijgen en noten doorheen
- Voeg de karnemelk toe (+ wat extra zodat er een mooi deeg ontstaat)
- Kneed alles nog een keer goed door met je handen en leg het deel in de cakevorm
- Strijk de bovenkant mooi glad en bestrooi met de zonnebloempitten en havermout
- Zet voor 50 minuten in de oven
- Neem het brood uit de oven en laat het nog 10 minuten in de vorm staan
- Haal het brood uit de vorm en laat deze goed afkoelen.
- Cakevorm (1 liter)
- Mengvorm
- Steelpannetje
- Zonnebloempitten (biologisch, 250 gr) €1,39
- Hazelnoten (ongebrand en ongezouten, 200 gr) €3,69
- Havermout (biologisch dynamisch, 500 gr) €2,15
- Volkoren tarwemeel (biologisch, 1000 gr) €1,99
- Tarwebloem (biologisch, 500 gr) €1,39
- Mok €7,95
- Mok met oor €7,95
- Kookboek €24,95
- Houten schaaltje (small) €6,65
- Houten schaaltje (medium) €7,75
- Houten bakje (small) €4,45
- Houten bakje (medium) €7,75