Italianen weten maar al te goed hoe je van een paar (simpele) ingrediënten een heerlijk maaltijd kan maken. Ik vind het altijd erg inspirerend. Voor vandaag heb ik gekozen voor een panna cotta. Dit betekent letterlijk gekookte room. Veel spannender dan dat is het ook niet, maar wel heel lekker.
Om er toch een klein beetje spanning aan te geven, maken we het op smaak met lavendel. Al sinds het begin van Pluk & Proef verkoop ik dit en er is eigenlijk altijd discussie over. De één vindt dat je het alleen in geurzakjes moet gebruiken, de ander is groot fan van koken met lavendel. Ik ben erg benieuwd wat jullie mening is, na het maken en eten van dit dessert.
- Ik heb niet gekozen voor een topping, maar dat is wel erg lekker. Wat goed past is bijvoorbeeld rood fruit (uit de diepvries en dan ontdooid), kersen (uit pot, even warmgemaakt of vlaaivulling) en verse perziken.
- Je kunt de panna cotta in een mooi bakvormpje maken en dan storten, ziet er extra chique uit.
- Liever een wat lichtere panna cotta? Gebruik dan 300 ml slagroom en 200 ml volle melk.
- 500 ml slagroom
- 1,5 g agar agar
- 1 vanillestokje
- 50 g suiker
- 2 tl lavendel
- Doe de slagroom, agar agar en de suiker in een steelpannetje en roer alles goed door elkaar. Zet op middelhoog vuur.
- Schep 2 tl lavendel in een theefilter en hang deze in de room in het pannetje.
- Verwarm de slagroom langzaam onder af en toe roeren tot het gaat koken. Dit moet ongeveer 10 minuten duren. Draai het vuur lager en laat nog een paar minuten staan.
- Snijd ondertussen de vanillepeul in de lengte doormidden, schaap het merg eruit en voeg dit toe aan de pan, roer goed door de room.
- Haal de pan van het vuur, verdeel het slagroommengsel over 4 verschillende glaasjes of bakvormen en laat buiten de koelkast eerst goed afkoelen. Zet ze als het goed afgekoeld is in de koelkast en laat minstens 3 uur opstijven.