Als ik aan zomers eten denk, denk ik direct aan tomaten. Ik ben dol op de smaak van tomaten. Vooral als ze sappig en smaakvol zijn, en laat dan nou net in de zomer zo zijn.
Deze plaattaart met tomaten is op smaak gebracht met verse dragon. Dit kruid is niet zo bekend en juist daarom wilde ik hier een recept mee bedenken. De meeste mensen die dit plantje al kennen, kennen het met name van Béarnaisesaus. Je kunt er echter nog veel meer mee maken. Het is heerlijk bij kip, vis en schaaldieren en past goed bij eiergerechten en witte sauzen. Maar dus ook goed bij tomaten en geitenkaas.
Tips
- De bodem wil je het liefst zo krokant mogelijk. Bak hem daarom eerst 10 minuten in de oven. Je kunt hem eventueel nog bestrooien met paneermeel, dit neem het vocht van de tomaten op en zocht voor een droge bodem.
- Gebruik dragon met mate. Het geeft een heerlijke smaak, maar overheerst ook snel. Geen zin om verse dragon aan te schaffen, het kan ook met gedroogde.
- Koop als het kan goede smaakvolle tomaten, ze zijn tenslotte de ster van dit gerecht
- Lekker met een rucola salade.
Ingrediënten
- 8 plakjes diepvriesbladerdeeg
- 1/2 bakje crème fraîche
- 1 gerijpte geitenkaas rolletje (200g)
- 3 grote of 4 kleine tomaten
- 1 rode ui
- een paar takjes dragon
Bereidingswijze
- Haal de plakjes bladerdeeg uit de vriezer en laat ontdooien.
- Verwarm de over voor op 180 °C.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier. Verdeel de plakjes bladerdeeg over de bakplaat en druk de naden aan met een vork. Prik met dezelfde vork gaatjes in het deeg.
- Schuif de bodem voor 10 minuten in de oven.
- Was ondertussen de tomaten en snijd in dunne plakken. Pel de rode ui en snijd in dunne ringen. Snijd plakjes van de geitenkaas.
- Haal de bodem uit de oven en verdeel alle crème fraîche hierover. Laat ongeveer 1cm van de randen onbedekt.
- Verdeel de tomaten en geitenkaas dakpansgewijs over de bodem en strooi de uienringen hierboven op.
- Pluk wat blaadjes van de dragon en snij dit fijn. Verdeel dit over de plaattaart.
- Schuif de taart in de oven voor ongeveer 20 minuten.
- Controleer of de bodem goed gaar is na deze tijd. Haal de taart uit de oven en laat een paar minuutjes rusten voordat je hem aansnijd.