Deze week oogstte ik de allereerste pompoen uit eigen tuin. Ik heb besloten hem gelijk beroemd te maken en daarom is hij hoofdpersoon in dit recept. Pompoenen zien er niet alleen super mooi uit, maar ze zijn ook geweldig in verwarmende herfstrecepten.
Ik moet eerlijk zeggen dat ik wat heb moeten wennen aan de smaak van pompoen. Maar met een goed gebalanceerd recept en een paar keer proeven ben ik nu helemaal om.
Pompoen en Gnocchi is een combinatie die je echt eens in je leven geproefd moet hebben. De saus voor dit recept is heerlijk romig en dat ik combinatie met zachte Gnochhi zorgt echt voor comfort food. Om het spannend te maken en rijk qua textuur heb ik er gefrituurde salie aan toegevoegd. Geloof mij het is echt de moeite om de salie even te frituren.
- Voor dit recept gebruiken we maar een halve pompoen, maar je kunt net zo goed de hele pompoen roosteren in de oven. De overige pompoenblokjes kan je achter houden voor bijvoorbeeld pumkin spice latte of doe het eens door je havermout.
- Gebruik je santen, dan is het vaak een harde massa. Laat het even vijf minuten wellen in warm water en je kunt het makkelijker gebruiken.
- Vers geraspte nootmuskaat is echt veel lekkerder dan gemalen nootmuskaat. Het is dus echt de moeite waard om hele bolletjes en een nootmuskaatrasp aan te schaffen als je dat nog niet hebt.
- 1/2 pompoen
- 500g gnocchi
- 1 grote ui
- 1 rode paprika
- 3 knoflooktenen
- 100g Santen of kokos crème
- 2tl witte Misopasta
- Bosje verse salie
- Nootmuskaat
- Olijfolie
- Verwarm de oven op 200 graden.
- Snij de pompoen doormidden, we gebruiken voor dit recept maar een halve pompoen. Dek de ene helft af en bewaar in de koelkast. Verwijder met een lepel de zaden en zaadlijsten uit de andere helft.
- Snij de pompoen in blokjes van ongeveer 2cm. Doe ze in een ovenschaal of met bakpapier beklede bakplaat. Besprenkel met een beetje olijfolie en verdeel dit goed over de blokjes. Bak de pompoen in 25 minuten gaar en zacht in de oven.
- Snipper ondertussen de ui, hak de knoflook fijn en snij de paprika in blokjes.
- Verhit een beetje olijfolie in een pan en fruit de ui in ongeveer 5 minuten totdat hij lekker gaat ruiken en er glazig uitziet. Voeg dan de knoflook toe en bak nog 1 minuut mee.
- Doe de paprika ook in de pan en bak het geheel nog zo’n 3 tot 4 minuten op halfhoog vuur.
- Doe alle groenten, inclusief de pompoen, in een blender met een sterk vermogen of een keukenmachine. Voeg ook de Misopasta en santen toe. Blend alles samen totdat je een gladde massa krijgt. Voeg zo nodig nog wat water toe.
- Zet een pan met ruim water op het vuur en breng het aan de kook. Kook de Gnocchi volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet de Gnocchi af, maar zorg dat je minstens 1 kopje kookvocht achter houdt.
- Haal de pompoensaus uit de blender en doe deze weer in de pan (die je gebruikt hebt voor de ui, knoflook en paprika). Verhit de saus op een laag vuur en voeg naar smaak het kookvocht toe voor een dunnere saus. Let op, de saus is vrij dik, dit is de bedoeling.
- Voeg ook de Gnocchi toe en verwarm alles op laag vuur, zodat het goed warm is.
- Frituur ondertussen de salie door een kleine pan op het vuur te zetten. Vul de pan met een laagje olie, zodat de bodem net bedekt is. Laat de olie goed warm worden en leg dan langzaam een blaadje salie in de olie. Haal deze er naar 30 seconden uit en laat het uitlekken op keukenpapier. Doe dit met alle blaadjes salie.
- Dien de Gnocchi op, door een grote schep op een bord te scheppen. Rasp er wat verse nootmuskaat op en garneer met de gefrituurde salie.