Voor een nieuw recept was ik op zoek naar iets wat past bij de nazomer. Regelmatig werk ik samen met Bianne. Terwijl we samen aan het sparren waren over de nazomer, kwam zij met het idee van appeltaart.
De nazomer is het perfecte moment om te genieten van de rijke oogst. Appels worden nu volop geoogst en daarmee is dit dus de meest geschikte tijd om zelf appeltaart te bakken. Er gaat echt niets boven de geur van zelfgebakken appeltaart in je huis.
Het leukste aan dit recept is misschien wel dat het helemaal niet moeilijk is. Door pure ingrediënten als kokosbloesemsuiker en speltmeel is het een gezondere keuze, maar vooral erg lekker!
Tips
- Wil je de taart lactosevrij maken? Kies dan voor plantaardige boter in plaats van roomboter.
- We gebruiken in dit recept uitsluitend Goudreinet appels, maar je kan ook rustig een mix maken van verschillende appels. Goudreinet en Granny Smith zijn lekker fris en zuur, terwijl Jonagold en Elstar wat zoeter zijn.
- Voeg een beetje bloem of maïzena toe aan het appelmengsel om overtollig vocht te binden. Dit voorkomt dat de vulling te nat wordt en de bodem zacht maakt.
Ingrediënten
- 300g speltmeel
- 100g kokosbloesemsuiker
- 150g roomboter (op kamertemperatuur)
- 2 eieren
- 1kg Goudreinet appels
- 200g rozijnen
- 1,5el appeltaartkruiden
Bereidingswijze
- Verwarm de oven op 180 graden.
- Doe het meel en de suiker in de beslagkom en schep goed door elkaar.
- Klop de eieren los in een kopje of glas.
- Snij de boter in blokjes en voeg toe aan het meel, samen met 2/3 van het los geklopte ei. Kneed met je handen tot een deegbal en zet in de koelkast voor 30 minuten.
- Schil de appels en verwijder het klokhuis en snij in kleine blokjes. Doe de appelstukjes in een grote kom, voeg de rozijnen en appeltaartkruiden hierbij en schep goed door.
- Haal het deeg uit de koelkast en bestuif je werkblad met bloem.
- Gebruik 2/3 van het deeg voor de bodem en zijkanten van de taart, leg dit deeg op het werkblad en rol met een deegroller uit tot 3 mm.
- Vet de springvorm in en bekleed met het deeg. Zorg dat ook de zijkanten voldoende hoog bekleed zijn. Het appel/kaneel mengsel kan nu in de taart.
- Rol het laatste deeg nu ook uit tot een dikte van 3 mm en snijd lange repen van het deeg. Leg de deegreepjes kruislings over de taart en smeer ze in met het restant van het eimengsel.
- Schuif de taart de oven in en laat in 40 minuten goudbruin worden.