Rode kool is nu nog volop in het seizoen en daarmee ook vaak in de aanbieding. Hoog tijd om eens een recept te introduceren met deze winterse vriend. Ik ben gek op de smaak van rauwe rode kool en gebruik het daarom vaak in salades of als bijgerecht. Met dit recept draai ik het eens om en mag de rode kool de ster zijn van het recept, als basis van deze overheerlijke pannenkoekjes.
Waarom dit recept?
- Super smaakvol – Knapperige pannenkoekjes met kruidige, hartige en frisse tonen.
- Gezond & voedzaam – Vol groenten, eiwitten en vezels.
- Veelzijdig – Heerlijk als lunch, bijgerecht of lichte maaltijd.
Tips
- Wil je dit gerecht helemaal vegan maken, vervang dan de feta, de melk en de yoghurt voor een plantaardige variant. De eieren kun je vervangen voor 2 el lijnzaad + 6 el water.
- Je kunt creatief zijn met de toppings voor deze pannenkoekjes. Alle knapperige groenten die je goed rauw kunt eten zijn geschikt. Andere zaden en pitten zoals pompoenpitten of zonnebloempitten doen het ook goed.
- Wil je een extra kick? Voeg een snufje chilipoeder toe aan het beslag of serveer met harissa of chilivlokken!
35 minuten
±10 kleine pannenkoekjes
Ingrediënten
- 150 g rode kool, geraspt of heel fijn gesneden
- 1 kleine wortel, geraspt
- 200 g feta, verkruimeld
- 100 g speltbloem
- 1 tl bakpoeder
- 1 tl komijnpoeder
- 1/2 tl gerookt paprikapoeder
- 1 tl oregano
- 2 eieren
- 100 ml melk
- 2 bosuien
- 50 g babyspinazie (of veldsla)
- handje radijsjes
- 150 g Griekse yoghurt
- Halve citroen
- 1/2 tl ahornsiroop
- 1 teentje knoflook. geperst
- 2 el sesamzaad
Bereidingswijze
- Maak eerst de yoghurt-dip – Meng daarvoor de yoghurt met een theelepel citroensap, ahornsiroop, knoflook, wat zout en peper. Zet apart zodat de smaken kunnen intrekken.
- Rasp de rode kool of snijd er hele dunne plakjes af met een kaasschaaf. Rasp de wortel, verkruimel de feta en snijd de bosui in dunne ringen.
- Meng vervolgens in een grote kom de bloem, bakpoeder, komijn, paprikapoeder en oregano. Klop in een aparte kom de eieren los met de melk en voeg toe aan het bloemmengsel.
- Roer de geraspte rode kool, wortel, de helft van de feta en bosui door het beslag. Breng op smaak met zout en peper.
- Verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Schep hoopjes beslag in de pan en druk ze een beetje plat. Bak 3-4 minuten per kant tot ze goudbruin en knapperig zijn.
- Maak ondertussen de topping voor de pannenkoekjes. Snijd daarvoor de radijsjes in hele dunne plakjes en een bosui in ringen. Meng in een kom door elkaar met een scheutje olijfolie en wat citroensap en zet apart.
- Leg de pannenkoekjes op een bord, top ze af met de yoghurt-dip, wat baby-spinazie, het radijs-bosui-mengsel, verkruimelde feta en sesamzaadjes.