Op zoek naar een gezond tussendoortje stuitte ik onlangs weer op ongezwavelde abrikozen. Zoals velen van ons, wil ik ook in het nieuwe jaar wat meer gezondere keuzes maken. Zeker als het aankomt op tussendoortjes. Abrikozen zijn dan een perfecte uitkomst. Je kunt ze direct eten, hoeft ze niet eerst te wellen. Ze smaken heerlijk friszoet en bevatten vrij veel vezels waardoor ze ook verzadigen.
Om de abrikoos wat meer op de kaart te zetten, bedacht ik er een recept mee. Deze repen doen een beetje denken aan mueslirepen. De abrikozen zorgen voor een frisse, zoete smaak, de repen zijn heerlijk smeuïg met een goede bite. Wat misschien nog wel het leukste is; ze zijn heel makkelijk te maken.
- Als je de tijd hebt, loont het om de abrikozen wat langer te laten wellen. Ze worden dan mooi zacht, waardoor de repen extra smeuïg worden.
- Druk het abrikozen-notenmengsel goed aan in de vorm, zo voorkom je dat de repen na het bakken uit elkaar vallen. Je kunt dit het beste doen met de bolle kant van een natgemaakte lepel.
- 250 g gedroogde abrikozen (ongezwaveld)
- 100 g havermout
- 50 g notenmix
- 50 g zonnebloempitten
- 2 el lijnzaad
- 3 el milde olijfolie
- 1 tl kaneel
- Snufje zout
- Week de gedroogde abrikozen 10 minuten in warm water om ze zachter te maken. Giet af en dep ze droog.
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Doe de abrikozen, havermout, noten, zonnebloempitten, lijnzaad, kaneel en zout in een keukenmachine. Pulseer tot alles grof gemengd is. Voeg vervolgens de olijfolie toe. Blend verder tot het een plakkerig mengsel wordt.
- Bekleed een kleine ovenschaal of bakvorm met bakpapier. Druk het mengsel stevig in de vorm, zodat het een compacte laag vormt.
- Bak ze 15-20 minuten in de voorverwarmde oven. Laat volledig afkoelen voordat je ze in repen snijdt.
- Snijd in repen of blokjes. Bewaar ze tot een week in een luchtdichte doos in de koelkast.