Het is weer zaterdag, dat betekent bakken maar! Vandaag doen we dat met thee. Chai thee heeft een heerlijke kruidige en licht pittige smaak. Een thee die past bij de donkere en koude wintermaanden. Ook wel bekend als onderdeel van chai latte. Maar vandaag dus wat heel anders: een bakrecept.
Oorspronkelijk wilde ik er een taartje van maken, maar toen ik in de aanloop naar kerst bezig was met het tulband kerstpakket, werd ik op een idee gebracht.
De traditie van een tulband bakken met kerst en vooral het delen met familie en vrienden, is een beetje weggezakt. Zonde! Een tulband cake ziet er direct feestelijk uit en is door de hoeveelheid perfect om te delen. Hopelijk helpen we samen de traditie weer levend te houden.
- Bij cake en tulbanden is het heel belangrijk dat je de boter goed luchtig klopt. Laat de boter en eieren dus eerst op kamertemperatuur komen. Is de boter toch nog wat te koud, doe hem dan heel kort even in de magnetron.
- Gekonfijte sinaasappel(schil) is niet altijd even makkelijk verkrijgbaar, maar wel heel lekker in combinatie met chai. Geen zin in de moeite, vervang het dan door andere soorten gedroogde vruchten.
- Wil je helemaal over de top? Maak dan een glazuur van poedersuiker en sinaasappelsap en bedek de tulband hiermee. Doe dit wel pas als de cake helemaal afgekoeld is.
- 250 g boter
- 250 g lichte basterdsuiker
- 250 g speltbloem
- 4 tl bakpoeder
- 2 tl kaneel
- Snuf zout
- 5 eieren
vulling
- 1 eetlepel chai thee
- 250 ml water
- 100 g abrikozen ongezwaveld
- 100 g rozijnen
- 75 g gekonfijte sinaasappel
- Zorg dat de boter en eieren op kamertemperatuur zijn.
- Verwarm de oven op 160 graden.
- Doe de chai thee in een theefilter, hang deze in een groot glas en vul het met 250 ml kokend water. Laat de thee minstens 5 minuten trekken tot een sterke thee.
- Snijd ondertussen de abrikozen in kleinere stukjes. Doe alle gedroogde vruchten in een kom en doe hier de sterke chai thee bij.
- Laat dit minstens een half uur staan, langer is altijd beter. Het kan gerust een nachtje blijven staan.
- Vet de tulbandvorm goed in. Het beste kan je dit doen met gesmolten boter. Bestuif de vorm met bloem of paneermeel, zorg dat alle hoekjes goed beplakt zijn. Klop het overtollige bloem of paneermeel uit de vorm.
- Meng de speltbloem met bakpoeder, kaneel en zout en zet apart.
- Doe de boter in een kom en mix tot het goed romig is. Voeg dan de suiker toe en blijf mixen tot een glad en romig geheel.
- Voeg vervolgens één voor één de eieren toe. Voeg pas weer een ei toe als de andere volledig is opgenomen. Stop als alle eieren goed zijn opgenomen en je een luchtig mengsel hebt.
- Zeef de bloem en spatel het in delen door het botermengsel. Zorg dat de luchtigheid behouden blijft.
- Giet de gewelde vruchten af en laat goed uitlekken. Schep ze dan om met 2 el bloem (dit voorkomt dat ze naar de bodem zakken). Schep de vruchten door het beslag.
- Stort het beslag in de tulbandvorm en zorg dat het gelijkmatig is verdeeld.
- Zet de tulbandvorm in het midden van de oven en bak in 60 – 70 minuten gaar en mooi bruin.
- Haal de tulband uit de oven als hij gaar is. Laat hem 10 minuten afkoelen in de vorm en stort hem vervolgens op een rooster. Laat volledig afkoelen.