Heb je ooit wel eens van Slemp gehoord? Ik dus echt nog nooit. Het recept kwam ik tegen in een oud kookboek uit de jaren 80. Het deed me direct aan Chai Latte denken en ik moest het uitproberen. Vooral op koude dagen is het een lekker verwarmend drankje, waar het hele gezin van kan genieten.
Slemp komt al voor in kookboeken uit de 19e eeuw. Het bevat eigenlijk altijd melk, thee en kaneel, kruidnagel en saffraan. Soms wordt het gebonden met eidooiers of maïzena. Ik ben heel benieuwd wat jullie van deze oer-Hollandse Chai Latte vinden.
Tips
- Thee en specerijen langere tijd laten trekken in de koude melk, zorgt ervoor dat de smaken langzaam afgegeven worden wat zorgt voor en vollere en zachtere smaak. Zeker de moeite waard dus.
- Saffraan is het duurste specerij ter wereld. Het heeft een hele typische smaak en is echt onmisbaar in slemp. Bespaar hier dus niet op.
10 minuten + 2 uur wachten
2 glazen
Ingrediënten
- 2 tl (5g) Kistje Keizer of Ceylon thee
- 2 kruidnagels
- 1 kaneelstokje
- paar draadjes saffraan
- 250 ml melk
- 1/2 el suiker
Bereidingswijze
- Doe de thee, kruidnagels en de saffraan in een thee-ei of een theefilterzakje.
- Vul een pan met melk, de kaneel, suiker en de thee met specerijen. Laat het minstens 2 uur trekken.
- Verwarm vervolgens langzaam de melk en laat ongeveer 5 minuten goed doorwarmen.
- Schenk de slemp in twee glazen of bekers en serveer.