Deze kikkererwtenstoof is makkelijk te maken, goed in te vriezen en vooral erg smaakvol. Het is ook nog eens een voedzaam gerecht boordevol groenten én een makkelijke manier om meer peulvruchten te eten. Als dat geen goede reclame is, weet ik het ook niet meer.
Dit gerecht is geïnspireerd op de Turkse keuken. Een veelgebruikt specerij in deze keuken is Pul Biber. Pul Biber wordt gemaakt door Aleppo-pepers grof te malen. De pepervlokken zijn mild van smaak, doordat ze eerst in zout gedroogd zijn voordat ze gemalen worden. Heerlijk om dit gerecht wat pit te geven, zonder dat het overheerst.
Tips
- Lekker met versgebakken Turks brood.
- Gedroogde kikkererwten zijn echt smaakvoller en minder droog (klinkt gek maar waar) dan kikkererwten uit blik. Ze bevatten ook nog eens iets meer voedingswaarden. Het loont om de tijd te nemen om de kikkererwten te weken en te koken.
- Je kunt dit recept gerust twee keer maken en een portie invriezen, of deel eens een pannetje uit.
45 minuten
4 personen
Ingrediënten
- 200 g gedroogde kikkererwten (of 1 blik van 400 g)
- 2 blikjes tomatenpuree (70g)
- 300 g kipdijfilet
- 250 ml water
- 2 uien
- 2 paprika’s
- 5 tomaten
- 2 tl pul biber
- 2 tl komijn
- 2 tl paprikapoeder
- 1 tl gedroogde munt
Bereidingswijze
- Snij de kipdijfilet in blokjes.
- Snij de uien in ringen en de paprika’s en tomaten in blokjes van ongeveer 2 cm.
- Verhit een beetje olie in een grote hapjespan of braadpan en bak daarin de kip op hoog vuur goudbruin in een paar minuten. Schep de kip uit de pan op een bord en dek af.
- Verhit in dezelfde pan nog een scheutje olie en bak de tomaten, paprika en uien ongeveer 5 minuten aan.
- Voeg de tomatenpuree, de komijn en paprikapoeder toe en bak dit een minuutje mee.
- Voeg vervolgens 250 ml water toe aan de pan en roer alles goed door.
- Doe de kipstukjes weer in de pan erbij en breng het geheel op smaak met wat zout en peper en de pul biber.
- Draai het vuur omlaag en laat alles ongeveer een half uurtje zacht sudderen.
- Voeg als laatste de munt en de kikkererwten toe en laat nog 5 minuten goed doorwarmen.