Yes, je hebt zojuist je allereerste cadeautje van de adventskalender opengemaakt en hebt de weg naar dit recept gevonden. Nu kan het bakken beginnen. Dat gaat helemaal goedkomen met dit grappige recept voor kaasstengels met karwijzaad.
Ooit gehoord van karwijzaad? Wellicht wel eens van de andere naam kummel? Of heb je simpelweg geen idee waar ik het nu over heb?
Karwij heeft wel wat weg van het bekendere komijnzaad. De smaak is krachtiger en tegelijk ook een stuk frisser. Komijnzaad kan wat bitters hebben, karwijzaad daarentegen niet. In de Nederlandse keuken gebruiken we het vooral om stoofpotten en suddergerechten mee op smaak te brengen. Ik vind het vooral onweerstaanbaar in combinatie met kaas.
Voor vandaag heb ik daarom iets met kaas bedacht. Een super makkelijk recept voor kaasstengels. Leuk om in deze feestmaand je gasten voor te schotelen. Ik heb ze in de vorm van een zuurstok gemaakt, zorgt voor een perfecte kerstsfeer, maar ze kunnen natuurlijk ook gewoon recht gemaakt worden.
- Vegan: vervang de tomatenpuree en kaas voor vegan pesto.
- Smeer het bladerdeeg in met wat eigeel voor een glanzend effect.
- 4 plakjes diepvriesbladerdeeg
- 80 gram geraspte oude kaas of parmezaanse kaas
- 1 blikje tomatenpuree (70g)
- 1 tl Karwijzaad
- Verwarm de oven op 180 graden.
- Haal het bladerdeeg uit de vriezer en laat even ontdooien. Let op, wacht niet te lang, dit maakt het vormen van mooie zuurstokjes lastiger.
- Maak ondertussen een gedeelte van je aanrecht goed schoon en bestuif dit met bloem.
- Snijd de plakjes bladerdeeg in vier reepjes. Trek de reepjes iets uit, zodat ze wat langer worden.
- Smeer de reepjes in met tomatenpuree en bestrooi met karwijzaad en de oude kaas.
- Draai de reepjes tot spiralen en vouw het puntje iets naar beneden, zodat je een zuurstokvorm krijgt.
- Leg de bladerdeegreepjes op een met bakpapier beklede bakplaat en bak in 15-20 minuten goudbruin en krokant.