De geur van baksels met speculaas in huis is één van mijn favorieten. Daar kan geen geurkaars of diffuser tegenop. Wat dat betreft mag de sint wel altijd blijven. Dit recept voor speculaascake is er niet zomaar één. Het is een luxe cake met sinaasappel en amandel*. Juist de amandelmeel zorgt voor een luchtige maar smeuïge structuur.
Heb je na het maken van dit recept nog wat speculaaskruiden over? Voeg dan eens wat toe aan je koffie of warme chocolademelk. Of start de dag met havermoutpap op smaak gebracht met een theelepel kruiden.
* De echte Pluk & Proef-fan kent de combinatie van sinaasappel en amandel natuurlijk wel. Het is (niet geheel toevallig) één van onze favoriete theesmaken.
- Melkvrij: maak de cake melkvrij door de boter te vervangen voor plantaardige boter.
- Glutenvrij: vervang de speltbloem door havermeel of boekweitmeel.
- Zorg dat je de cakevorm aan alle kanten goed invet met gesmolten boter, zo komt de cake er makkelijker uit. Je kan eventueel een dun laagje bloem of paneermeel tegen de boter aan ‘plakken’, voor nog meer succes.
- 200g boter + extra om in te vetten
- 100g speltbloem
- 100g amandelmeel
- 150g kokosbloesemsuiker
- 2 tl bakpoeder
- 1 sinaasappel (schil geraspt)
- Snuf zout
- 4 el speculaaskruiden
- 4 eieren
- Zorg dat de eieren en boter op kamertemperatuur zijn.
- Verwarm de oven voor op 160°C.
- Smelt een beetje boter in een pannetje of in de magnetron en vet hiermee de cakevorm in.
- Rasp de schil van een sinaasappel. Het best kan je een biologische sinaasappel kopen, dan is de schil niet bespoten. Pers de sinaasappel uit en vang het sap op.
- Doe de boter, sinaasappelschil, 1 eetlepel sinaasappelsap en de suiker in een kom en mix dit 5 minuten tot een romig geheel.
- Blijf mixen en voeg één voor één de eieren toe. Voeg pas een nieuw ei toe als de vorige volledig is opgenomen. Stop als alle eieren goed zijn opgenomen en je een luchtig mengsel hebt.
- Zeef boven een kom de speltbloem, voeg hieraan het amandelmeel, een snuf zout, de speculaaskruiden en bakpoeder toe. Meng alles goed door elkaar.
- Spatel de droge ingrediënt voorzichtig door het botermengsel. Zorg dat de luchtigheid behouden blijft.
- Stort alles in de cakevorm en bak de cake in het midden van de oven in 60 – 75 minuten gaar.
- Haal de cake uit de oven als hij gaar is. Laat de cake eerst 10 minuten afkoelen in de vorm en stort hem dan op een rooster. Laat geheel afkoelen.