Vandaag heb je kaneelstokjes uitgepakt. En niet zomaar kaneelstokjes, maar echte Ceylon kaneel. Deze kaneel is milder dan de veel bekendere Kassie Kaneel. Heerlijk voor desserts en zoete gerechten zoals deze rijstepap.
Rijstepap is dus helemaal niet stoffig. Als je het op de juiste manier klaarmaakt is het heerlijk en verdient het een plekje in de top van de winterse desserts. Het is heerlijk verwarmend, helemaal dit recept met specerijen. Ik durf zelfs wel te stellen dat je dit met kerst aan je gasten kan voorschotelen. Leuk opgemaakt met wat hele steranijs en kaneelstokjes, ziet het er ook nog aantrekkelijk uit.
Het is belangrijk dat je een rijst gebruikt met ronde korrel. De ronde korrel zorgt ervoor dat de rijst niet droog wordt, maar juist heerlijk klef. Precies wat je wil voor een dessert.
- Goede rijst moet even opstaan, maar geloof ons, je wordt echt beloond voor je tijd door de rijke smaak.
- Probeer niet tussendoor te roeren, maar laat de rijst tijdens het koken zoveel mogelijk met rust.
- Doe de hele specerijen in een theefilter. Zo hoef je ze later niet uit de pap te vissen.
- Gebruik als topping eens gebakken peer, mango en/of kokossnippers.
- 200 gram ronde rijst zoals: (dessertrijst, arboriorijst, risottorijst of ronde zilvervliesrijst)
- 750 ml (plantaardige) melk
- 100 g dadels zonder pit
- 2 Ceylon kaneelstokjes
- 2 steranijs
- 1/2 tl nootmuskaat
- 3 kardemompeulen
- eventueel 1/2 vanillestokje
- Doe alle specerijen in een pannetje en giet de melk erbovenop. Verwarm dit maar laat het niet koken.
- Snijd ondertussen de dadels in kleine stukjes.
- Voeg de dadels en de rijst toe aan de melk en laat 30-45 minuten op heel laag vuur door pruttelen. Je zult zien dat de melk helemaal opgenomen wordt door de rijst.
- Schep de rijstepap in mooie kommen