Misschien ben je het recept voor Marry Me Chicken weleens tegengekomen. Dit populaire gerecht is niet alleen eenvoudig om te maken, maar ook ontzettend smaakvol. Zo lekker zelfs, dat er grappen worden gemaakt dat iemand je er spontaan een huwelijksaanzoek door zou doen — vandaar de naam!
Hoewel het origineel met kip wordt bereid, is het minstens zo lekker met kikkererwten. Een ideale manier om wat vaker peulvruchten op het menu te zetten. Het Voedingscentrum adviseert namelijk om minstens één keer per week peulvruchten te eten. Ze zitten boordevol eiwitten, ijzer en vitamine B1, en zijn bovendien een uitstekende vleesvervanger. Daarmee maak je ook nog eens een duurzamere keuze.
Reden genoeg dus om vaker met peulvruchten te koken, toch? Met dit recept zet je alvast een smakelijke stap in de goede richting!
- Je kunt dit gerecht ook met kikkererwten uit blik maken, maar ik raad je écht aan om de moeite te nemen om gedroogde kikkererwten te weken en koken. De smaak en textuur is vele malen beter (veel minder droog). Daarnaast bevatten kikkererwten uit blik vaak onnodige toevoegingen en (veel) zout.
- Dit gerecht smaakt heerlijk met zelfgebakken naanbrood of met pasta.
- 2 el olijfolie
- 1 sjalot gesnipperd
- 50 g zongedroogde tomaten
- 200 g gedroogde kikkererwten
- 200 g cherrytomaten, gehalveerd
- 200 g (baby) spinazie
- 3 teentjes knoflook, gehakt
- 2 tl oregano
- Snufje chilivlokken
- ½ tl zeezoutvlokken
- 250 ml slagroom
- 125 ml bouillon
- Handje verse basilicum
Kikkererwten voorbereiden:
- Week de gedroogde kikkererwten een nacht in ruim water.
- Giet ze af en kook ze in vers water in ongeveer 45-60 minuten gaar. Giet af en zet apart.
Gerecht afmaken:
- Week de zongedroogde tomaten in een bakje met lauwwarm water, gedurende minimaal 10 minuten.
- Verhit de olijfolie in een grote pan op middelhoog vuur.
- Fruit de gesnipperde sjalot tot deze glazig is, ongeveer 2-3 minuten.
- Voeg de knoflook toe en bak nog 1 minuut tot het geurig is.
- Giet de zongedroogde tomaten af, snijd in reepjes en voeg ze toe aan de pan.
- Doe de oregano, chilivlokken en zeezout erbij en roer goed door.
- Voeg de gehalveerde cherrytomaten en gekookte kikkererwten toe.
- Giet de slagroom en bouillon erbij en laat het geheel 10 minuten zachtjes sudderen tot de saus iets is ingedikt.
- Voeg de spinazie toe en laat deze slinken in de saus.
- Roer als laatste de Parmezaanse kaas en een handje verse basilicumblaadjes erdoor.
- Serveer warm, eventueel met knapperig brood of pasta.
- Garneer met extra basilicum en eventueel wat Parmezaanse kaas.