Soms wil je gewoon een kom vol groenten die niet saai is — en precies daarom houd ik zo van deze Midden-Oosterse linzenbowl. Hij zit bomvol geroosterde groenten, frisse tabouleh en Puy-linzen: kleine, stevige linzen die zó veel smaak en bite hebben dat je ze bijna als de hoofdrolspelers kunt zien. De basis is een romige yoghurtsaus met tahin en citroen, en als finishing touch: granaatappelpitjes. Ik snap nu helemaal waarom het halve internet er fan van is — ze geven net dat frisse, sappige contrast dat je niet wist dat je miste.
Probeer deze Midden-Oosterse Linzenbowl zelf en ontdek hoe lekker simpel, kleurrijk en smaakvol gezond eten kan zijn.
- Dit recept is misschien wel zo leuk omdat je er eindeloos mee kunt combineren. Je kunt er andere ovengroenten in doen, of gebruik quinoa of parelcouscous in plaats van de linzen.
- Heb je geen granaatappelmelasse in huis? Koop dan een verse granaatappel, sla de pitjes eruit en vang het vocht op. Meng het vocht met een beetje ahornsiroop en doe dit door de salade.
- Super lekker met (zelfgemaakte) flatbreads. Probeer met samenstellen wat yoghurtsaus over te houden om de broodjes later in te kunnen dippen.
Voor de bowl:
- 150 g Puy-linzen (droog gewicht)
- 1 middelgrote zoete aardappel, in blokjes
- 1 rode paprika, in reepjes
- 1 kleine broccoli, in roosjes
- 1 kleine rode ui, in ringen
- 2 el olijfolie
- 2 tl ras-el-hanout
- ½ tl komijnpoeder
Voor de yoghurtsaus:
- 150 g (plantaardige) Griekse yoghurt
- 1 el tahin
- 1 tl ahornsiroop
- Sap van ½ citroen
- Snufje zout
- (Optioneel: klein teentje knoflook, geperst)
Voor de tabouleh-salade:
- 1 rode ui, fijngesnipperd
- 4 tomaten, in kleine blokjes
- 1 komkommer, in kleine blokjes
- 15 g verse peterselie, fijngehakt
- 15 g verse munt, fijngehakt
- Sap van 1 citroen
- 2 el olijfolie
- 1 el granaatappelmelasse
Toppings:
- Granaatappelpitjes van een halve granaatappel
- 50 g pistachenootjes, gehakt
- Verwarm de oven voor op 200°C (hetelucht). Verdeel de zoete aardappel, paprika en broccoli over een bakplaat. Meng met olijfolie, ras-el-hanout, komijn, zout en peper. Rooster 25–30 minuten tot goudbruin en gaar.
- Spoel ondertussen de Puy-linzen goed af. Kook ze in ruim water zonder zout in 20–25 minuten beetgaar. Giet af, spoel kort koud en zet apart.
- Meng in een kom de tomaten, komkommer, rode ui, munt en peterselie. Voeg citroensap, olijfolie, granaatappelmelasse, peper en zout toe. Meng goed en laat 10 minuten intrekken.
- Meng yoghurt, tahin, citroensap en zout tot een gladde saus. Voeg eventueel een beetje water toe als hij te dik is.
- Schep een paar flinke lepels yoghurtsaus in de kommen. Verdeel daarop de linzen en de geroosterde groenten. Schep een paar lepels tabouleh-salade bovenop de groenten. Maak de bowl af met granaatappelpitjes en pistachenootjes.