
De herfst is hét seizoen waarin we verlangen naar verwarmende gerechten die de kou buiten even doen vergeten. Terwijl de bladeren van kleur veranderen en de dagen korter worden, is er niets fijner dan een geurige stoofpot die rustig staat te pruttelen. Deze linzenstoof met piment is daar een perfect voorbeeld van: vol groenten van het seizoen, verwarmende specerijen en helemaal plantaardig. Het gerecht is voedzaam, kruidig en rijk van smaak: precies wat je nodig hebt op frisse herfstdagen. Serveer het met een stuk knapperig brood of een kom romige puree en je hebt een ultiem comfortfood dat je lichaam én je ziel verwarmt.
Tips
- Heerlijk om te serveren met een beetje Basmati rijst, aardappelpuree of een platbrood.
- Geen zin om de laurier en piment uit het stoofpotje te moeten vissen? Doe ze dan in een theefilterzakje. Zo kan je ze tegelijk uit de pan halen na het stoven.
- Hoe langer je dit gerecht stooft, hoe rijker de smaak. Let op dat je de kleinste pit gebruikt en het vuur heel laag draait. Gebruik als het kan een sudderplaatje.
60 minuten
4 personen
Ingrediënten
- 1 ui
- 3 tenen knoflook
- 300 g zoete aardappelen
- 200 g Le Puy linzen
- 1 courgette
- 1 wortel
- 500 g tomaten
- 2 blikjes tomatenpuree (70g)
- 400 ml groente bouillon
Kruiden
- 2 tl paprikapoeder
- 2 tl korianderpoeder
- 1 tl komijnpoeder
- 1/2 tl chilivlokken
- 3 laurierblaadjes
- 8 pimentbolletjes
Bereidingswijze
- Pel en snipper de ui en pers de knoflook.
- Was de groenten, en schil of borstel de zoete aardappel en wortel. Snijd de zoete aardappel, wortel en tomaten in blokjes of schijfjes van ongeveer 1cm. Halveer de courgette en snijd er plakjes van.
- Voeg 2 eetlepels milde olijfolie toe aan de pan en fruit hierin de ui en knoflook aan.
- Voeg, als de ui en knoflook glazig zijn, de tomatenpuree, paprikapoeder, korianderpoeder, komijnpoeder en chilivlokken toe. Bak dit 1 minuut mee.
- Doe vervolgens de zoete aardappelen, courgette, wortel en de tomaten erbij in de pan en bak alles op hoog vuur een paar minuten mee.
- Schenk de groentebouillon over de groenten en voeg de linzen, laurier en piment toe.
- Laat alles, met de deksel op de pan, minstens 20 minuten op laag vuur stoven. Roer af en toe door..








